A 2020/szeptemberi Természetgyógyász magazinban megjelent cikkem: Nyirokcsorgás, lábszársebek és az orbánc

Az idei nyár leggyakoribb elváltozása a különböző eredetű lábszársebek és gyulladások.


Központunkat egyre gyakrabban keresik fel kétségbe esve betegek vagy hozzátartozóik, hogy segítsünk nyirokkeringésük helyreállításában.  A tünetek sokrétűek, sokszor megdagadt végtag, nyirokfolyás, gyulladások, sebek alakulnak ki. Talán ebben az évben sűrűbben fordul elő, mint az előzőekben. Csaknem minden korosztályt érint, de segítséget főként idősek kérnek.
A pandémia tovább rontott a helyzeten, leszűkült a mozgásterük, nem ritka, hogy napokig, hetekig ki sem mozdulnak otthonról. A kevés mozgás és a nyári, emelkedő hőmérséklet nem tesz jót a nyirokkeringésnek. A nyirokköteles anyagok még inkább felhalmozódnak a kötőszövetben. A pangó lymha ideális körülményt biztosít minden fertőzésnek. A leggyakoribb az erysipelas vagy más néven orbánc.

A nyirokcsorgás kialakulása

Amikor már a nyirokfolyadék nem tud a hagyományos útvonalán keringeni, utat tőr magának a bőrön keresztül a külvilágba. A nyirokér és a hám között fisztula keletkezik, melyen keresztül a nagy nyomás miatt, kialakul a nyirokfolyás. A tartós nyirokcsorgás macerálja a hámot és kiterjedt hámfosztott területek képződnek, krónikus gyulladás alakul ki. Gyakori következmény az orbánc, mely tovább rontja az ödéma állapotát.

Az orbánc kialakulása

A kötőszövet akut fertőzéses gyulladása. Leggyakrabban a sreptococcus haemolyticus, staphylococcus aureus és egyéb gennykeltő baktériumok elszaporodása okozza.
A kórokozók mikrosérüléseken, lábujjak közötti gombás területeken keresztül jutnak be a végtagba.
Tünetei: éles széllel terjed a nyirokutak mentén, hidegrázás, magas láz, erythema (gyulladásos bőrpír), fájdalmas duzzanat, izomgyengeség, hányinger.
Kezelésként az orvosi protokoll penicillinek csoportjába sorolható antibiotikumot javasol, valamint alumínium- acetátos kenőcsöt.
Ha lezajlott a gyulladás, érdemes az utógondozást megszervezni, mert a betegség szövődményeként gyakran kialakul fertőzési góc, hegesedés, megvastagodott, elszarusodott bőr, sebek, elephantiasis.

Hogyan alakul ki lábszárseb?

A sebek eredete különböző lehet. Gyakoriak a külső környezeti behatások, horzsolások, sérülések, nyomódások. A kisöregek gyakran elesnek, megsérülnek, kidörzsöli a lábbeli a végtagot, felfekvés is kialakulhat. Anyagcsere betegségek, keringési zavarok, fertőzések is nehezítik napjaikat.
A már kialakult nyiroködéma szövődményeként előfordulhat nyirokfolyás, papillomatosis, pyoderma (gennyedző bőr), cellulitis (zsírszöveti gyulladás).

A több mint 6 héten keresztül jelen lévő hám és szövethiányos sebeket már krónikusnak mondjuk.
A sebek stádiumai necrotikus, fertőzött, granulálódó és hámosodók lehetnek. Az elváltozások, szakszerű kezelést igényelnek, mert súlyos életet veszélyeztető egészségkárosodáshoz, vagy akár amputációhoz is vezethet elhanyagolásuk!

Az orbánc és a lábszársebek utógondozása

A sebek kezelését minden esetben szakember végezze. Országszerte találhatók erre szakosodott sebkezelő centrumok is.
A Nyirok és Mozgásszervi Központban nem végzünk seb ellátást. Ennek megoldására több orvossal dolgozunk össze, akik saját rendelőjükben végzik a sebkezelést, és nálunk a történik a komplex ödémamentesítés.

Ödémamentesítő kezelés

A komplex ödémamentesítés célja a perifériás nyomás csökkentése, izompumpa javítása, a szövetekben pangó folyadék elvezetése.
Az komplex kezelés elemei a nyirokmasszázs, kompressziós pólya szakszerű felhelyezése, gépi kompressziós kezelés, torna és önkezelő technikák betanítása, táplálkozási tanácsadás.

Amiben a Joalis segít

A hivatalos protokollt követve pácienseink állapota csak lassan javult. A visszamaradt mikrobagócok miatt gyakran az orbánc is kiújult. Tekintve, hogy a roncsolódott szövetrészeken már soha többet nem lesz olyan a keringés, mint fertőzés előtt, további segítségre van szükség.
Kiegészítő lehetőséget keresve a Joalis kivételes lehetőségnek bizonyult. Összetett rendszerének köszönhetően nemcsak a szövetre, szervre, toxinra, káros mikroorganizmusra tudunk vele hatni, hanem a problémák hátterében lévő pszichés háttérre is.
A Joalis által kifejlesztett speciális mérőműszerek segítségével pontosan kimutatható, hogy egy-egy illetőnél a szervezetében hol és mi okozza a bonyodalmat.

A nyirokbetegségek hátterében kimért terhelésekre a megfelelő preparátumok szedésével, és az ödémamentesítő kezelések felvételével gyorsan állapotjavulást idézhetünk elő!


Preparátumok kiválasztása

A készítmények kiválasztása mindig egyénre szabottan történik. Nagy általánosságban elmondható, hogy a LYM a nyirokrendszer minden részéből kivezeti a toxinokat, segít megszüntetni a mikrobális gócokat, ami a fertőzések kiújulását akadályozza meg. A NO egy antimikrobális készítmény, amely segít megbirkózni az akut, valamint a mikrobális gócokból felszabaduló fertőzésekkel. A PARA-PARA az élősködők megsemmisítésére szolgáló készítmény. A MEDIATOR segít megállítani a test gyulladásos folyamatait. Az IM az immunitás javítására és erősítésére szolgál, eltávolítja a testből az immunszabályozást megzavaró terheléseket. A VERON használata segít, ha vénás elégtelenség miatt alakult ki a nyiroködéma. A CONECTID a kötőszövetet tisztítja. A HIPP a testfolyadékok kitisztítására ajánlott. Az EMOCE az érzelmi programokat a szervezet pszichikai és szomatikus funkcióira hat…

Szervezetünk tökéletes egységként szolgál minket. Előfordul azonban, hogy néha támogatásra van szüksége. A képzett Joalis terapeuták országszerte megtalálhatók, hogy segítsenek feltárni az elváltozások hátterében álló terheléseket, egyénre szabottan.

Jó egészséget kívánok Mindannyiuknak!

Papp Andrea
Gyógy- és nyirokmasszőr
Nyirok és Mozgásszervi Központ
Kecskemét, Dózsa György út 27-29.
+3620/4479-800