Vénás lábszárfekély

A vénákban uralkodó magas nyomás, a vénabillentyűk refluxos működése miatt a vénák kitágulnak, faluk meggyengül, rajtuk a vénás plazma és a salakanyagok a szövetek közötti térbe jutva gyulladást, pangást okoznak (barna pöttyök/foltok a lábszáron).

❗️A vér pangása, a rossz oxigénellátottság miatt kialakuló gyulladás szöveti elhalásba fordulhat, aminek következtében fekély alakul ki főként a lábszáron.

A visszértágulatot szövődményként követheti trombózis, a lábszársebeket pedig orbánc is, ha nincs kezelve.

🤓Érdemes ezt az állapotot inkább megelőzni, de ha megvan a baj, akkor is érdemes szakszerű segítséget kérni.

📞Minden nap kapunk telefonokat hasonló bajban lévő emberektől.😞

1️⃣🆘Első lépés legyen a szakorvos felkeresése. (gyulladáscsökkentés, kompressziós fásli/harisnya felíratás)

2️⃣A fekély ellátása szakszerű sebkezelővel történjen.

3️⃣Készüljön doppler vizsgálat, hogy biztos ne legyen trombus.

4️⃣😍JÖHET NYIROKMASSZÁZSRA 😍

5️⃣Keresse gyógytornász segítségét egy egyéni torna összeállításához.

❓Miért jó a Papp- féle nyirokmasszázs a visszér betegeknek?

A nyirokér hálózat a vénás rendszerbe szedődik össze, munkájuk szorosan összefügg. Ha a vénás rendszer nem működik megfelelően, egészen egyszerűen a nyirokkeringés sem lehet jó.🤷‍♀️

☝️Nem csak a vénákban lehetnek tágulatok, hanem a nyirokerekben is. Ha a billentyűk nem érnek össze, mindkét rendszer refluxos lesz.

Mivel a nyirokerek és a vénák áramlási iránya megegyezik (perifériáról a szív irányába), így nyirokmasszázzsal egyszerre hatunk mindkét érrendszerre. 🥳

😍Ez remek hír, mert a hatására extra gyorsan gyógyulásnak indul a legmakacsabb lábszárfekély is. 🙂

⛔️A váladékozó sebek ellátását nem tudjuk vállalni, viszont a kötés mellet biztosítjuk a kialakult ödéma mérséklését és a sejtanyagcsere javítását, így bomlástermékek azonnal kijutnak a végtagból.

🌿A gyorsabb regeneráció miatt, a BIOLA- DR. LIMFOLA testbalzsam használatát ajánljuk, melyet Dr. Gyovai Violával közösen 🫶 fejlesztettünk a gyulladások csökkentésére, a keringés fokozására, antiszeptikus hatóanyagai miatt a gyulladáskeltő mikrobák szaporodásának mérséklésére 😓(streptococcusok, staphylococcusok, pseudonomas aeruginosa, paraziták, gombák…) és a megfelelő bőrápolás érdekében.

A kezelést kompressziós kötszer felhelyezésével zárjuk, melyet a szakorvosnál a masszázst megelőzően fel kell íratni, mert az OEP 90 %- ban támogatja fél évente.☝️

💡Masszázs közben megbeszéljük milyen ételeket/ italokat érdemes kerülni, milyen részletekre kell odafigyelni a jobb közérzet kialakításához.

❓Miért kell a gyógytorna?

Ha valaki ilyen állapotba kerül, sajnos nagyon úgy fest, hogy sem vénás, sem nyirokkeringése nem tudja már megfelelően ellátni feladatát. Ez lehet helytelen életmódtól, helytelen táplálkozástól káros szenvedélyektől, genetikai hajlamtól, férjtől, feleségtől, gyerektől, szomszédtól, anyóstól… tudjuk 🙃…bármi miatt.

🤩Inkább a megoldásra koncentráljunk. 😁 Szóval, azért, hogy a keringést fokozzuk, szükség van a RENDSZERES mozgásra, azaz az izompumpára!

Arra a folyamatra, mikor a megfeszített és elernyesztett izmok ritmikusan össze- összenyomják a nyirok és vénás erek falát, ezzel átpasszírozzák a billentyűk között az elhasznált vért, és nyirokfolyadékot.

De mi van, ha az értágulat miatt nem érnek össze a billentyűk?

Ezért hordjuk már a napi felkelés óta a kompressziós segédeszközöket, és bizony EBBE KELL TORNÁZNI!

(Vagy jöjjenek nyirokmasszázsra, majd mi megcsináljuk. 😉)

Viccet félretéve, sem a mozgás, sem a nyirokmasszázs nem helyettesítheti egymást. Mindkettőre szükség van rendszeresen!

Nem érdemes belenyugodni a rossz állapotba, mindig van lehetőség változtatni ☺️

Kérdéseivel keressen bizalommal:

Papp Andrea

Gyógy- és nyirokmasszőr

Szakmai oktató

Nyirok és Mozgásszervi Központ,

Kecskemét, Dózsa György u. 27-29.