Méhnyakrák- folyamata és utógondozása

Mikor a Joalis Info előző számában a mellrákról írtam szakmai cikket, elhatároztam, hogy mindenképpen folytatnom kell a méhnyakrák témakörével.
Sajnos túl nagy százalékát érinti a nőknek ez a betegség, így mindenképpen beszélnünk kell róla!

Huszas éveim elején egy barátnőm óriási születésnapi bulit szervezett magának, mert előtte néhány héttel kiderült, hogy méhszájsebe van. Ő komolyan abban a tudatban volt, hogy ebbe bele fog halni, és nem éli meg következő születésnapját. Szerencsére most is remekül van.
Mindezt azért említettem meg, hogy érdemes tájékozódni, inkább megelőzni, mint később pánikba esni. De ha éppen kialakul valami elváltozás, nem egyből a legrosszabbat biztosra venni. Mert a méhszájseb például még csak nem is seb, semmilyen hámhiány nem áll fenn, mindössze a méhnyak hengerhámsejtjei „átfedik” kissé a méhszáj laphámsejtjeit.
Hogy mi lehet a háttérben? A hüvelyi PH lúgos irányban történő eltolódása.

De milyen az optimális hüvelyflóra?

Szagtalan, színe fehér, inkább átlátszó.  Funkciója a hüvely nedvesen és tisztán tartása.
Pubertás korban az első menstruáció előtt áttetsző folyás jelenhet meg, ami a szervezet fokozódott hormontermelődésére utal.
Normál esetben is a hüvely folyamatosan termel váladékot, melynek mennyisége a ciklus szerint változó.
A változó korban az ösztrogénszint csökkenésével a külső és belső nemi szervek nyálkahártyája szárazabbá, érzékenyebbé válik, és fogékonyabb lesz a fertőzésekre, ezért érdemes ápolni, erre megfelelő szerekkel.
A hüvelyváladék normál értéke 3,8 és 4,2 PH- érték közé sorolható. Ez azt jelenti, hogy 3,8 alatt savas, 4,2 felett lúgos kémhatásról beszélhetünk.
A méhszájseb hátterében a hüvely PH-jának lúgos irányba történő eltolódását figyelték meg. Ebben a közegben az ellenálló képesség csökken, így az melegágyat képez a fertőzéseknek, gyulladásoknak.

Miért érdemes rendszeres szűrővizsgálatokra járni?

A hölgyek fejében gyakran téveszme, hogy a hüvelyi fertőzések kizárólag szexuális úton történnek.
A szeméremtest egyik leggyakoribb fertőzése a gombás eredetű vulvitis. A kórokozó az esetek többségében a candida albicans, de egyre elterjedtebb a candida glabrata és a candida tropicalis.

(A candida albicans kísérője lehet helicobacter pylori, streptococcus, cytomegalovírus, herpesvírusok, epstein-barr vírus, herpes-zoster. Betegségek közül gyakori a vastagbélgyulladás, cukorbetegség, sclerosis multiplex, övsömör, herpeszek.)

A gyakori nemi úton terjedő fertőzések közé tartoznak a chlamydia trachomatis, HPV fertőzés, herpes genitalis, HIV, lues (shyphilis), trichomonas fertőzés, ureaplasma, mycopazma, neisseria gonorrhoeae, gomba fertőzések, melyeket hüvelyváladék mintákból készített orvosi  tesztektől ma már két héten belül választ kaphatunk.
A Joalis terapeutáknak azonban nagy segítségére van az EAM-SET rendszere, mely azonnal választ adhat a kérdéses tünetekre.

Ha csak a hüvely PH értéke borul fel

Bár a kórokozók el is kaphatók, a legtöbb fertőzést azonban a megzavart hüvelyflóra okozza. Gombák mindenhol vannak. Átjuthatnak például a bélrendszerből, bőrünkről…
Kedvező közeget biztosítunk nekik például túlzott higiéniával, szűk, műszálas fehérneműkkel, ruhákkal, harisnyákkal. Lehetünk érzékenyek textilfestékekre, mosószerekre, kozmetikumokra, intim mosakodókra, intim kellékekre, fogamzásgátló szerekre, eszközökre. A hüvely PH értéke változik a ciklusunkkal és a lelki állapotunkkal. Tartós stressz esetén például a hüvelyflóra gyengül, kevésbé ellenálló a környezeti hatásokkal szemben.

Mi állhat a kellemetlen tünetek mögött?

A hüvelygombák (candida) jellemzője a sűrű, túrós állagú, fehéres színű folyás. Szaga semleges vagy élesztőszerű. A külső nemi szervek kipirosodnak és kellemetlenül viszketnek.

Bakteriális fertőzések: sárgás, hígabb kellemetlen szagú folyás.
Gardnerellák- anaerob baktériumok. Egyébkéni is a hüvelyflóra része, ami PH emelkedés miatt a laktobacillusok csökkenése miatt elszaporodik. Szürkésfehér színű, kellemetlen halszagú.

A hüvely normál flórájának visszaállítása

A nyugati orvoslás számos gyógyhatású készítményt kínál. Tejcukor és tejsav tartalmú irrigáló oldatok, hüvelykúpok, tabletták mellett léteznek Lactobacillust tartalmazó szerek is.

A természetgyógyászat módszerei szerteágazóak a helyileg alkalmazható praktikákat tekintve:
– Közkedvelt módszer, hogy egy mini méretű tampont öt percre biojoghurtba mártunk, majd felhelyezzük a hüvelybe éjszakára, reggel kicseréljük, ezt 3-4 napig folytatjuk.
– Végezzünk hüvelyöblítést felhígított gyümölcsecetes vízzel. Fél liter vízbe 1-2 evőkanál ecet.
– A viszkető területre vásároljunk tejsav baktériumot, vagy ápoljuk olivaolajjal.
– 50 ml orbáncfű olajba keverjünk 15 csepp kakukkfűolajat. A keverékből fecskendővel juttassunk naponta 2-3-szor a hüvelybe.
– Több napon keresztül helyezzünk a hüvelyünkbe naponta kétszer egy gerezd fokhagymát.
– Készítsünk ülőfürdőt, amíg a tünetek fennállnak tölgyfakéregből készült főzetből. 1 liter vízhez 1 evőkanál kérget tegyünk, 10 percen át főzzük. Az ülőfürdőt 10-15 percig alkalmazzuk.

Táplálkozás változtatása:
Kerüljük a cukrot, fehér lisztet, feldolgozott élelmiszereket, étkezésünket állítsuk át a teljes értékű, bio ételek fogyasztására. (Tgy. magazin M. L. XIV. évfolyam 5. szám)

Mi a méhnyakrák?

A méhnyakon kialakuló rosszindulatú daganat. Szövettanilag két típusa van. Az egyik a többrétegű laphámból kiinduló laphámrák, a másik pedig a méhnyak csatornájában lévő hengerhámból kialakuló adenokarcinóma. A daganatot nagy százalékban a human papillomavírus különböző törzsei okozzák. Az esetek 60 százalékában a HPV-16-os, a maradék 40 százalékban a 18, 31, 33, 39, 45,51, 52, 58-as törzs okoz megbetegedéseket.
A későbbi terápia megválasztása függ attól, hogy a méhnyakrákot melyik típusba sorolják.

 Évekig lehet tünetmentes, később hüvelyi vérzés, medencei fájdalom, szexuális együttlét közbeni fájdalom. Előrehaladott esetekben a méhnyak hámján képződő daganatsejtek szétterjedhetnek a test más részeire is.
Nőgyógyászati szűréseken a méhnyak sejtjeinek elváltozása egyre gyakoribb leletnek számít. Ugyanakkor a HPV fertőzések miatt kialakult megbetegedések igen kis százalékából fejlődik ki méhnyakrák, a fertőzések többnyire az immunrendszer segítségével meggyógyulnak. (Ezért nagyon fontos az immunrendszer támogatása IM-el.)
Néhány emberben viszont a vírusok fennmaradnak és részben szemölcsöt, részben léziót okoznak.
Súlyosabb esetekben a terület sebészi eltávolítását alkalmazzák.

A HPV-ről

Általában emberek 50-80 százaléka már átesett valamilyen HPV fertőzésen, legtöbbjük nem is tudott róla. A fertőzések átvihetők egyszerű bőrkontaktussal, vagy szexuális kapcsolat létesítésével.  A humán papillomavírusok a bőrön és a nyálkahártyákon okoznak elváltozásokat. Mára már több mint 150 fajtáját azonosították. A vírusok a hámsejtek magjában képesek szaporodni.
Daganatkeltő képességük alapján magas, közepes és alacsony rizikójú csoportba sorolta az orvostudomány.
Alacsony rizikójú 6, 11, 40, 42, 43- ezek többnyire a genitális szemölcsökért felelősek.
Közepes rizikójú 31, 35- a szervezetben különböző gyulladásokat okozhatnak.
Magas rizikójú 16, 18, 31, 33, 35,39, 45, 51, 58- a CIN II/III. fokú diszpláziát és a méhnyakrákot okozhatnak.

Védőoltás

A HPV elleni oltóanyagot ma már iskolai kampányoltások során igényelhetik a szülők a 7. évfolyamba járó lányaik számára. Az úgynevezett GARGASIL9 oltóanyag 7 méhnyakrákot okozó típus ellen, és 2 nemi területen kialakuló szemölcsök ellen tartalmaz oltóanyagot.
A HPV oltóanyagok a méhnyakrák elsődleges megelőzésére szolgálnak, a meglévő HPV fertőzést, vagy a HPV fertőzéssel összefüggő kóros állapotokat megszüntetni, meggyógyítani nem képesek.
Az oltásokról számos véleményt olvashatunk pro és kontra. Egyes körökben az oltóanyag hasznossága erősen vitatott.

A méhnyakrák orvosi kezelése

A méhnyakrák kezelési módszere függ a betegség stádiumától, a betegek életkorától, egészségi állapotától, a további gyerekvállalási szándékától.

A 0-s stádiumú méhnyakrák kezelésénél többféle sebészeti eljárást is alkalmazhatnak. Létezik lézeres, hőkezeléses/ fagyasztásos módszer vagy a hagyományos kúp alakú kimetszés, mellyel egészben távolítják el a fertőzött szövetrészt.

Az I.-es stádiumú esetek kezelésénél az egész méhtestet sebészeti úton eltávolítják.

A II-es stádiumnál a méhen kívül a méhnyakat a hüvely felső részét  és a medence nyirokcsomóit is eltávolítják. A megbetegedés –e stádiumában nem távolítják el a petefészkeket, ez reményt adhat a hölgyeknek a későbbi gyermekvállalást illetően.

A III-as és IV-es stádiumú méhnyakrák esetében a fent említett Wertheim- féle csonkolásos műtétet, a kemo- és sugárterápiát együttesen alkalmazzák.

Műtétet követő utógondozás

Mi a Wertheim-műtét?
Ez egy nyitott hasi műtéti eljárás, mely radikálisnak mondható, ugyanis a kiterjesztett méheltávolítás, a hüvely felső szakaszára, mindkét oldali peteveztékekre, a petefészkekre, és a kismedencei nyirokcsomókra is vonatkozik. A szövettani vizsgálatok eredményétől függően az onkoteam állapítja meg, hogy milyen intenzitású sugárkezelésre és kemoterápiára van szükség.

Szövődmények

Az onkológiai kezelések végeztével folytatni kell az utógondozást! Ez a fajta műtéti eljárás olyan nagy kárt tesz a nyirokrendszerben (hegek, nyirokcsomók eltávolítása, petefészek mint nyirokszervek eltávolítása, sugár és kemoterápiás kezelések roncsoló hatása…), hogy azonnal, de akár néhány év múlva is jelentkezhet az érintett oldalon az alsó végtag dagadása. A végtagok asszimetriája extrém állapotokat is ölthet nyirokkezelés híján.

Kihez forduljunk segítségül?

A komplex ödémamentesítést szakorvosi javaslatra erre kiképzett szakember végezheti.

A kezelés alkalmazásához szükség van pontos anatómiai ismeretekre, ugyanis a károsodott, roncsolt szövetrészeknek új kivezető útvonalakat kell biztosítani az alvó nyirokerek munkájának bevonásával.
Szükséges a testen található vízválasztók megnyitására, melyek hozzájárulnak az ödémás végtag hatékony kiürítéséhez.

A nyirokdrenázs végeztével rövid megnyúlású kompressziós pólyát alkalmazunk az érintett végtagon, melyet a szakorvosi ír fel.
(Félévente 10 db-ot támogat az OEP, 10% önrész fizetendő)

Reménysugarak külföldről

Mivel a világon egyre inkább nő a nyirokbetegek száma, szerencsére az orvostudomány elkezdett foglalkozni a lehetséges megoldásokkal.
Léteznek már bizonyos mikrosebészeti eljárások, melyekkel javítani tudnak a végtagok nyirokkeringésén. Az egyik egy kissé bonyolult nyirokcsomó átültetéssel enyhíti a terhet, a másik gyakorlatilag egy bypass műtét. Ez utóbbi alkalmával egy alternatív nyirokelvezetést hoznak létre, mellyel tehermentesíthetik a roncsolódott területet.
Mind a kollegák, mind a nyirokkezelésekre járó betegek nevében mondhatom, hogy örömmel üdvözölnénk a lehetőséget, ha Magyarországon is már rutin műtétként lehetne igénybe venni valamelyik szolgáltatást és nem tartanák a kezelőorvosok a végtagdagadásokat „elhanyagolandó tényezőnek.”

A Nyirok és Mozgásszervi Központban az utógondozás menete

Az első kezeléseket 4-5 egymást követő napon végezzük, majd az állapottól függő, meghatározott gyakorisággal fenntartó kezeléseket végzünk. Ez mindenkinél egyéni.

Nem hagyjuk visszaromlani az állapotot, hogy teret adjunk a szövődményeknek, gyulladásoknak, értelmetlen szenvedésnek.

Odafigyelünk a bőrápolásra, melyet közös munka eredményeként a BIOLA által kimondottan erre a célra kifejlesztett LIMFOLA testbalzsammal végzünk.
A kezelések után rövid megnyúlású kompressziós pólyával kötözzük az érintett végtagot combtőig vagy kompressziós harisnyát használunk a már kiürített végtagon.
Betanítjuk az otthoni önkezelő technikát és speciális tornát.
Javaslatot teszünk a táplálkozásra és elkezdjük a szervezet irányított tehermentesítését Joalissal.

Hogyan segíthet a Joalis?

Minden beteg elé tárjuk a lehetőséget, hogy érdemes a Joalis preparátumaival megtisztítani szervezetét a terhelő anyagoktól.

Alap,hogy az IM készítménnyel az immunrendszer hatékony működését segítsük! A női nemi szervek tehermentesítésénél alapból jól használhatók az Uri-Dren, mely mind a húgyúti rendszert, mind a nemi szervek- méh, hüvely tehermentesítését szolgálja.
A Gyno-Dren, mely kimondottan a női nemi rendszert, méhet, petefészkeket tisztítja.
A HPV, mely papillomavírusok, szemölcsök és diszplázia esetén tesz jó szolgálatot.
Az OP a jó és rosszindulatú daganatok, ciszták, polipok, sejthiperpláziák esetén és a Nodegen, mely érzelmi készítmény lévén megnyitja a pszichocisztákat, mikrobális gócokat, a betokosodott, elfojtott érzelmeket, tabukat, a lelki árnyékokat, az elfojtott negatív tapasztalatokat segít kivezetni.
Az EAM-SET segítségével pedig meggyőződhetünk, hogy mi terhelheti még az adott szövetrészeket, mire van szüksége a testnek.

Műtét, kemoterápia és sugárkezelés után:

Az agresszív vegyi kezelések kivezetésére az OP a legjobb választás. A Liv-Dren a máj, a kötőszövet és a külső nemi szervek tehermentesítésére tesz jó szolgálatot. Nagy figyelmet kell fordítani a nyirokrendszer állapotára! A Lym segít megtisztítani a nyirokrendszer minden alkotóját, a nyirokcsomókat, nyirokereket, immunsejteket is beleértve. A DU egy olyan komplex készítmény, mely az urális területekről a szélesebb spektrumú toxinok eltávolítását segíti, és a vegetatív idegrendszer struktúráját is tehermentesíti. Érzelemre ható készítmények közül az Emoce, Streson, Nodegen vagy az Anxinex segíthet a felszabaduló stresszhormonok kivezetésében, a szorongás, félelem, düh, harag és egyéb érzelmi programok kivezetésében.

Személyes tapasztalataink

A rendeléseken első alkalommal megjelent betegek egytől egyig kétségbeesetten érkeznek. Többnyire nem tudják, mi történik velük. Az orvosi kezelések alatt nincs idő az elmélyült konzultációkra, fogalmuk sincs, hogy milyen irányba induljanak el dagadó végtagjukkal. Nem tudják, hogy mit szabad és mit nem….
Központunkban mindenkinek részletesen tájékoztatunk a választható lehetőségekről. A rendszeres kapcsolattartás is nagy lelki támaszt ad.

A Nyirok és Mozgásszervi Központba rendszeres kezelésre járó Wertheim-féle műtéten átesett hölgyek állapota megfelelő:

  • Végtagjuk felpuhult, ízületeknél (boka, térd, csípő) mobilisak.
  • Egyéb szövődményektől mentesek.
  • Rendszeresen sportolnak, még az idősek is!
  • Figyelnek bőrük állapotára, speciális krémekkel kezelik azt.
  • Kerülik az érintett végtag sérülését.
  • Táplálkozásukra figyelnek.
  • Többségük már felcserélte fásliját kompressziós harisnyára.
  • Megértették és elfogadták állapotukat.

Különlegesek Ők, mindannyian nagyszerű emberek, fiatal hölgyek, anyukák és nagymamák!

Hálás vagyok, hogy segíthetek nekik, köszönöm a bizalmat!

Papp Andrea
gyógy- és nyirokmasszőr
Nyirok és Mozgásszervi Központ,
Kecskemét